Tegenstroom nieuwe huurder in C-Bèta

Het Energiebedrijf Haarlemmermeer BV, actief onder de naam Tegenstroom, is onlangs in unit 6 in C-Bèta ingehuisd. Tegenstroom levert 100% lokaal opgewekte zonnestroom én gas. 100% van de stroom die ze aan hun klanten leveren is opgewekt in Haarlemmermeer, door Haarlemmermeerse ondernemers.

Andrea van de Graaf, directeur van Tegenstroom: “We zijn gestart in het gebouw van Dura Vermeer, waar nu de gemeente zit. Daarna zaten we een tijd in gebouw de Burgemeester, van Ymere. Ook een heel fijn kantoor. Maar toen NMCX én onze ‘eigen’ Energiebank naar C-Bèta verhuisden, wilden we mee. Nu is C-Bèta de groene energie en bespaar-hub van Haarlemmermeer. Heel gezellig en mooie uitstraling naar de bewoners en bedrijven”.

Tegenstroom levert stroom van Jos (Hoofddorp), stroom van StukArt Tuinen (Nieuw Vennep), stroom van Hein (Zwanenburg) en stroom van Timo (Abbenes). Die bedrijven wekken meer stroom op dan ze zelf nodig hebben. Wat ze over hebben, leveren ze aan Tegenstroom, dat het aan haar klanten levert. Tegenstroom werkt samen met inmiddels meer dan tachtig andere lokale energiecoöperaties.

Wanneer gaan we helemaal om?

Tegenstroom is opgericht in 2014 en wordt samen met het collectief om | nieuwe energie gezien als de groenste leverancier van Nederland. Het groene energiecollectief scoorde in de jaarlijkse ranking steeds het rapportcijfer 10 omdat, zoals De Consumentenbond schrijft, ze meer doen dan vergroenen door certificaten. Ze investeren in groene productie en werken actief mee aan de transitie naar een schone energievoorziening. Andrea: “We zijn hartstikke blij met deze erkenning. De volgende stap is dat we energiegemeenschappen gaan creëren, Bewoners en bedrijven die onderling energie delen. Zodat energie geen commercieel product meer is, maar een voorziening. Samen houden we energie betaalbaar.” 

Successen

Behalve particuliere levering, kent Tegenstroom ook successen op grotere schaal. Zo draaide het driedaagse dansfestival Mysteryland 2023 in Haarlemmermeer op zonnestroom van Jos. Bijna geen vieze dieselgeneratoren meer nodig in het Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde. Samen met de gemeente, het recreatieschap Noord Holland én Mysteryland legde Tegenstroom een vast stroomnet aan. Andrea: “En we hebben ook 8.800 zonnepanelen gelegd op 1100 woningen van huurders van woningbouwcoöperatie Ymere. De huurders besparen op hun energienota en wekken samen 2 miljoen kWh schone  stroom op, elk jaar weer!”

Energiebank Haarlemmermeer voor thuisadvies
Een ander laagdrempelig maar effectief project is de stichting Energiebank Haarlemmermeer, die Tegenstroom samen met anderen oprichtte. De stichting helpt mensen met kleine beurs met energie besparen. Energiecoaches helpen gezinnen thuis met tips en met gratis besparende middelen als led-lampen, radiatorfolie, radiator-ventilatoren en tochtstrips.