Terugblik Lancering Farm Kitchen. Het eerste Business-to-business Food concept

Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseerden C-Bèta, The Farm Kitchen, Creabitat en The Impacters de Lancering van de Farm Kitchen – het eerste Business-to-Business food concept. Voor diegenen die er niet bij konden zijn, delen we graag nog even een kort verslag van dit online event.

Bij de Farm Kitchen kunnen bedrijven eten halen dat direct van het land komt en geprepareerd is door de koks van de Farm Kitchen. Op die manier eten je medewerkers gezond en ben je als bedrijf duurzaam bezig.

We trapten gelijk af met de lancering. Bedenkers Jonathan Karpathios en Xander Meijer lichten het concept toe. Farm Kitchen is dé manier om te eten rechtstreeks van het land. Alles plant based uiteraard. Er wordt alleen gewerkt met boeren die werken met regeneratieve landbouw. En je eet altijd eten van het seizoen. Daarnaast innoveert Farm Kitchen met wat er van het land komt. Je innoveert niet om het zo snel mogelijk over de wereld te kunnen distribueren. Dus als er iets over is van een bepaald gewas, bedenken de koks er een mooi innovatief recept bij.

Xander en Jonathan willen stimuleren dat boeren regeneratief gaan werken, want dat is toekomstbestendiger. Ze willen levend eten serveren vanuit een groene omgeving. Niet vanuit een bedrijventerrein. Een paar voordelen van eten uit de Farm Kitchen: het vergroot de biodiversiteit, zorgt voor goede aarde wat CO2 opslaat. Dus het is ook nog eens de snelste manier om CO2 terug te geven. Daarnaast ben je aangesloten op een hyperlokaal ecosysteem en je eet direct van moeder natuur.

De ambities van Farm Kitchen? Het zijn er veel, waaronder 500 hectare gezonde grond, 5 Farm Kitchens verspreid over Nederland en ‘good food’ zorgt voor ‘good people’.

Daarna was het de beurt aan Douwe Korting van Creabitat. Creabitat is ontstaan vanuit Herenboeren. Herenboeren is een coöperatief model gedragen door 200 huishoudens die delen in de kosten en de opbrengsten van een boerderij. Het doel is mensen in verbinding te laten komen met hun boerderij, met hun voedsel. Met Herenboeren is het ondernemerschap verplaatst van de boer naar de consument. Die consument is tevens investeerder, runt het bedrijf en plukt de benefits. Creabitat zoekt plekken waar mensen het beste uit elkaar halen en de uit de plek, dus naast de boerderij, een plek creëren waar mensen ook samen komen om kennis te delen en samen activiteiten te organiseren.