NMCX nieuwe huurder in loods C-Bèta Work

Per half december 2023 heeft NMCX zijn intrek genomen in drie units in de circulair gerenoveerde loods van C-Bèta Work. NMCX Centrum voor Duurzaamheid is een onafhankelijk loket dat zich inzet om gemeente Haarlemmermeer en omstreken groener en klimaatbestendiger te maken. Het bedrijf met circa twintig medewerkers organiseert en faciliteert evenementen, workshops en activiteiten voor bedrijven, bewoners en scholen, en geeft informatie en advies over het verduurzamen van de woon-, werk- en leefomgeving. Karen Meinhardt, directeur NMCX: “We zijn blij met ons nieuwe kantoor in de loods van C-Bèta. Opgericht vanuit circulaire motieven is dit de perfecte plek voor ons werk rondom duurzaamheid.”

Thema’s waar NMCX zich op richt zijn Afval & Circulariteit, Groen & Biodiversiteit, Bedrijf & Ondernemers, Energie & Mobiliteit, Water & Klimaatadaptatie, Voedsel & Voeding en Educatie.

Zero Waste

Zo helpt NMCX helpt ondernemers bij de wettelijke regelgeving omtrent Single Use Plastic. Deze regelgeving verplicht klanten van afhaallocaties, bezorglocaties en supermarkten om te betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Hiermee wil de overheid de hoeveelheid wegwerpplastic verminderen. Volgens Karen Meinhardt is het goed dat de overheid dit doel nastreeft, alleen leidt de regelgeving niet tot het gewenste resultaat. De invoering is complex voor bedrijven en klanten zullen gebruik blijven maken van plastic verpakkingen. Karen: “ Eigenlijk zien we het liefst dat bedrijven gaan werken vanuit een zerowaste-gedachte. Dat men voor afhaaleten überhaupt geen verpakkingsmateriaal (ook al is dit gerecycled) meer gebruikt, maar dat men overgaat op een statiegeldsysteem met herbruikbare bakjes en bekers. En dat men op kantoor in plaats van een gerecyclede kartonnen beker een aardewerken kopje of mok gebruikt.”

Lokale samenwerking voor meer groen

NMCX zet zich ook in op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit. Door kennisgeving hierover maar ook door inwoners te activeren om zelf meer te vergroenen. Het duurzaamheidscentrum biedt bijvoorbeeld praktische ondersteuning bij het adopteren van een boomspiegel of geveltuin of het aanleggen van een buurttuin. Of biedt inwoners een gratis tegelophaalservice aan als ze hun tuin onttegelen. Voor dit soort acties en campagnes werkt NMCX regelmatig samen met lokale partners.

Teambuildingsactiviteiten met een betekenis

Bedrijven die de bewustwording van duurzaamheid bij medewerkers willen vergroten, kunnen bij NMCX deelnemen aan diverse teambuildingsactiviteiten op verschillende duurzaamheidsthema’s. Denk daarbij thema’s als Schoon, Biodiversiteit, Klimaat, Hack-je-office of Energie. Karen: “Bij het thema Biodiversiteit geven we een informatieve workshop en gaan daarna buiten aan de slag. Bijvoorbeeld door het planten van een voedselbos, struiken/heesters, het inzaaien van bloemenzaad of het maaisel van het terrein afharken. Bij het thema Klimaat gaat de groep fysiek aan de slag door in een privé-tuin tegels en zand te verwijden en te vervangen door tuinaarde en beplanting om de tuin zo waterbestendig te maken, maar ook voor verkoeling, een grotere biodiversiteit en vergroting van het welzijn van de bewoners.”

Energieloket voor Bedrijven

Voor bedrijven is de energietransitie een grote opgave. Om ondernemers hierbij te helpen is Energieloket voor Bedrijven Haarlemmermeer opgezet. Een initiatief van de gemeente, waarbij NMCX met partners de uitvoering doet. Bij dit loket kunnen ondernemers terecht voor informatie en advies over energiezuinige maatregelen, regelgeving, subsidies en lezen hoe andere ondernemers hebben verduurzaamd. Ook biedt het een loket een (gratis) energiescan aan, waar elk bedrijf in Haarlemmermeer gebruik van kan maken.

Duurzame lessen op scholen

NMCX faciliteert ook duurzame lessen op scholen in Haarlemmermeer, zowel voor basis-en middelbare scholen. Hiermee levert de stichting ook een bijdrage aan het lerarentekort door uitgevallen lessen op te vangen met eigen docenten. Meer hierover is op de website www.groenekapstok.nl te lezen.

Eelco Kienhuis, Salesmanager SADC, gebiedsontwikkelaar en eigenaar van C-Bèta Work: “Wij zijn heel blij met de komst van NMCX. De onderwerpen waar zij zich mee bezighouden sluiten naadloos aan bij de ambities C-Bèta.”