EKOTEX Graphenstone Circulaire verf

Sinds de heropening van C-Bèta in 2018 hebben we een Circular Spotlight. Een klein podium waar we circulaire ondernemers en bedrijven de kans even hun producten te presenteren. Deze kleine expositie heeft telkens een ander thema en eens in het halfjaar wordt de Circular Spotlight vernieuwd. Het huidige thema is circulaire bouw. Een van de exposanten is Ekotex Graphenstone. 

EKOTEX Graphenstone is biologisch circulaire muurverf en is 100% ecologisch, zonder schadelijke stoffen, dus ook zonder titaandioxide, zonder VOC’s, zonder conserveringsmiddelen en zonder chemische en toxische toeslagstoffen.

Door toevoeging van het mineraal grafeen bezit de verf eigenschappen, zoals antistatisch, flexibel, goede hechting, zeer sterk en stootvast, luchtzuiverend en CO2-neutraal. De verf is veilig, gezond en C2C Gold gecertificeerd. Voor de productie van 10 liter gewone muurverf is al snel 3 liter aardolie nodig. In deze verf zitten geen schadelijke fossiele brandstoffen en is er ook geen VOC-emissie van schadelijke organische vluchtige stoffen. Daaromn hebben wij deze verf gebruikt om onze boerderijkeuken in het voorhuis van C-Bèta.

Graphenstone is ook goed voor vermindering van CO2 uitstoot. Met deze verf bespaar je al snel 8,5 kg CO2 per m2 schilderwerk ten opzichte van een traditionele water verdunbare acrylaat muurverf of latex. Voor een gemiddelde woning betekent dat je alleen door toepassing van onze verf zomaar een ton CO2 kan besparen.

Waarom is het circulair?

De ambachtelijke productie van kalk voor EKOTEX Graphenstone verfsystemen dateert uit het midden van de negentiende eeuw. De kalkcyclus is 100% natuurlijk en zorgt voor een zuivere kalk met een witheid van meer dan 98%. Als de verf op de ondergrond wordt aangebracht gaat de verf een reactie aan met CO2 uit de lucht en wordt weer omgezet in kalk, hierdoor wordt de biologische kringloop weer gesloten, zonder CO2-footprint achter te laten.

Kortom, een mooi circulair verhaal. De verf is dus gebruikt bij C-Bèta, maar bijvoorbeeld ook in het Pharos gebouw in Hoofddorp (zie foto’s hiernaast)  en het Mortuarium Schiphol. Dit mortuarium is circulair ontworpen en gebouwd met Cradle2Cradle- bouwmaterialen.

Meer informatie www.graphenstone-benelux.com