De laatste tegel is gelegd….

De Lange Natuursteen heeft figuurlijk én letterlijk, zijn steentje bijgedragen aan de circulaire renovatie van de loods van C-Bèta. De wanden en vloeren in de sanitaire ruimtes zijn voorzien van natuursteen, te weten leisteen. Wie of wat is De lange Natuursteen en wat ‘hebben zij met duurzaamheid’?

Bij de oprichting in 2002 handelde de groothandel voornamelijk in Belgisch hardsteen. Later zijn ook graniet-, marmer-, composiet- en keramieksoorten aan het assortiment toegevoegd. En niet alleen uit België, maar De Lange Natuursteen importeert vanuit de gehele wereld. ‘Nee’ staat niet in het woordenboek van het bedrijf. Alles kan op maat en naar wens worden gemaakt. Maar ze laten de klant graag kennismaken met de mogelijkheden die de natuur biedt. Zo is natuursteen niet alleen een gezonder product dan bijvoorbeeld composiet, maar tegelijkertijd onverwoestbaar met uitstekende isolerende eigenschappen. Een eigenschap dat past in de duurzaamheidsambities van C-Bèta.

Focus op duurzaamheid

De afgelopen jaren heeft De Lange Natuursteen veel geïnvesteerd in verduurzamen. In mens en milieu. Zo is in de loods een bovenloopkraan geplaatst waardoor zware platen niet meer met de hand te hoeven getild. Ook is er stofafzuiging in de werkplaats aanwezig, waardoor het werkklimaat erg gezond en prettig is.

Geen afval

Voor de verscheping en het verpakken van de producten gebruikt het bedrijf zo veel mogelijk karton en hout: plastic wordt vermeden. In het productieproces is er nagenoeg geen afval. Van het restproduct maakt De Lange weer kleinere stukjes maatwerk of dorpels.

Koel en warm

Maar ook bij de nieuwbouw van het pand in Beilen, waren duurzaamheidsaspecten leidend. Het moest een vooruitstrevend duurzaam pand worden met een luxe en natuurlijke uitstraling. Het nieuwe onderkomen is in 2008 daarom gebouwd volgens een destijds revolutionaire bouwmethode, namelijk poraform. Hierdoor is het in de zomer koel en blijft in de winter de warmte binnen. De buitenkant van het pand is volledig voorzien van Belgisch hardsteen gevelbekleding en raamdorpels. Ook is er een waterzuivering geplaatst en liggen er zonnepanelen op het dak. De Lange Natuursteen is zo goed als zelfvoorzienend geworden.

Cruiseschip

De Lange Natuursteen is door Growfield, huurder en onderdeel van de community van C-Bèta, op de circulaire renovatie van de loods geattendeerd. Het bijzondere project sprak hen zo aan dat zij zich graag aansloten bij de partnerbedrijven om dit mogelijk te maken. De Lange Natuursteen levert ook aan hotels en vakantieresorts, waaronder op Curaçao en Bonaire, of zelfs aan een luxe cruiseschip, maar nu dus ook aan C-Bèta.