No Waste Challenge

De internationale organisatie What Design Can Do heeft 1409 inzendingen ontvangen voor de competitie van het beste idee voor het uitbannen van afval. Een overweldigend aantal uit alle hoeken van de wereld. In samenwerking met de IKEA Foundation is vorig jaar deze challenge opgezet. Met het doel bestaande én nieuwe initiatieven te stimuleren op het voorkomen en verminderen van afval, het gebruiken van reststromen of het ontwikkelen van systeemveranderingen die ertoe bijdragen dat er globaal géén eind-afval wordt gecreëerd. Een slimme challenge omdat dit dwingt het integrale proces te onderzoeken en anders tegen het begrip ‘afval’ aan te kijken.

Vanuit een duurzame ambitie is de No Waste Challenge erg interessant. De kern van de circulaire economie is het continue gebruik van materiaal. Afval bestaat niet en de eigenaar van materiaal is verantwoordelijk voor gebruik, hergebruik en terugnemen van het product. Tussen de 1409 inzendingen zit er een veelheid aan sterke ideeën, prototypen en sociale initiatieven die zich richten op de kracht van circulaire concepten.

De kracht van design

In ons leven worden we omringd door design. Van de stoel waarop je zit tot de telefoon waarmee je appt. Al die ontwerpen zijn het resultaat van een proces waarin creatieve geesten bepalen hoe succesvol het design wordt. Zowel esthetisch als functioneel. Daarop waren ontwerpen uit het verleden gebaseerd. Niet persé of iets lang mee kon gaan. En al helemaal niet of iets weer opnieuw gebruikt kon worden of zelfs gerecycled. De positieve bijdrage aan een vitale circulaire economie was geen onderdeel van design strategieën. Gelukkig komt daarin supersnel verandering. Mede dankzij What Design can Do.

De pure kracht van design ligt in de combinatie van verbeeldingskracht met techniek. De challenge laat dat zien. Er zijn verrassende ideeën én staaltjes van rocket science. Beiden ingrediënten om tot de oplossingen te komen die we zo hard nodig hebben om circulaire successen te boeken.

Enkele voorbeelden uit de challenge:

  • For Earths Sake Café. Het eerste Zero waste café in Gurgaon, India.
  • TonTuin. Het opvangen van regenwater in de stad (Rotterdam) met hergebruik van industriële verpakkingen om daar regentonnen én tiny tuinen van de creëren.
  • Radial. Een Mexicaanse start-up die via biologische processen CO2-neutrale materialen ontwikkelt.
  • African collect textiles. Een sociale onderneming die zich richt op een circulair systeem voor fashion.
  • En dan nog 1405 andere prachtige inzenders.

Op de website kun je alle inzendingen vinden en een eigen inschatting maken van hét initiatief dat uiteindelijk de hoofdprijs
van € 10.000,- veroverd.

https://nowaste.whatdesigncando.com/projects

Over What Design Can Do
What Design Can Do (WDCD) is an international platform that advocates for design as a tool for social change. Since 2011, we have undertaken numerous activities to promote the role of designers in addressing the world’s most pressing societal and environmental issues. We do so through showcasing best practices, raising discussions and facilitating collaboration amongst disciplines. To date, WDCD has hosted 13 successful conferences in Amsterdam, São Paulo, and México City. In 2016 WDCD launched an ambitious design challenge programme that engages the creative community with urgent societal issues such as the wellbeing of refugees and climate change.” (Bron: website https://www.whatdesigncando.com)

Auteur: Jeff van Dijk