Terugblik C-Bèta Five Years Forward – Nature First

Nog even nagenieten. Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseerden we de tweede editie van C-Bèta Five Years Forward. Het thema dit keer was Nature First. Janneke Leenaars van Interface, Rob de Wit van SADC en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel gaven hun visie op hoe zij de natuur de als uitgangspunt nemen in hun bedrijfsvoering, de inrichting van bedrijventerreinen en de inrichting van een leefomgeving.

Janneke Leenaars is de duurzaamheidmanager bij Interface. Interface is al 25 jaar bezig met hun duurzaamheidsreis. In de negentiger jaren vond Ray Anderson dat die de aarde teveel pijn had gedaan. Dat wilde hij niet meer. Hij wilde met Interface een regeneratief bedrijf worden. En zo startte de reis ‘mission zero’ waarbij wordt geleerd van de natuur. Daar kwam al snel een nieuwe missie bij ‘Climate take back’ waarin ze samenwerken met de natuur om een klimaatpositieve ondernemer te worden in 2040. Janneke vertelt over de deze reis.

Daarna betrad Lodewijk Hoekstra het podium. Lodewijk is oprichter van NL Greenlabel. Hij stelde dat het jammerlijk is gesteld met de tuinen, leefomgeving en inrichting van steden. Goed voor de natuur zorgen is volgens Lodewijk goed voor jezelf zorgen. Want wij zijn onderdeel van de natuur. Lodewijk is ambassadeur van een groene leefomgeving en vertelt over de waarde van groen en de natuur inclusieve leefomgeving.

Als laatste was Rob de Wit van SADC (Schiphol Area Development Company) aan de beurt. Rob is gebiedsmanager voor Schiphol Trade Park. Zijn uitdaging is hoe hij groen verankert krijgt in gebiedsontwikkeling. Hoe zorg je ervoor dat de mens niet meer de baas is, maar je de natuur en ecologie neemt als vetrekpunt? Schiphol Trade Park wordt is een duurzaam en innovatief businesspark en de doelstelling is de duurzaamste van Europa te worden. Het is een feit dat vergroening en een prettige leefomgeving zorgen voor een stijging van de huizenprijzen. Groen verkoopt. En het wordt ingezet als marketingtool. Het is een feit dat 30% van de mensen zit in een deprimerende omgeving. Waarom accepteren we dat? Vraagt Rob zich af.

Kijk hier de samenvatting van Nature First en tot ziens bij de volgende op 3 juni 2021.