Het zoemt rond op C-Bèta!

Onlangs heeft Imkerij MeerBijen uit Hoofddorp een bijenkast op C-Bèta op Schiphol Trade Park geplaatst. Als het bijenvolk zich goed ontwikkelt en er in het drachtgebied voldoende voedsel te vinden is, zal een tweede kast worden bijgeplaatst. Bijenkasten passen goed in de duurzaamheidsambitie van C-Bèta. De honing zal uiteraard ook door de cateraar van C-Bèta worden gebruikt.

Mannetjes doen niks

De huidige kast heeft een bevolking van 30.000 tot 40.000 bijen. Een bijenvolk bestaat uit één koningin en een paar honderd darren. De rest zijn werksterbijen. De darren, mannetjes, voeren niets uit. De werksters, vrouwtjes, doen al het werk. In tegenstelling tot hommels en wespen overwinteren de honingbijen in de bijenkast die gewoon buiten blijft staan.

80%

Dat bijen een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving  weten we inmiddels allemaal. Ze maken niet alleen heerlijke honing, maar de bestuiving door insecten is noodzakelijk voor ruim 80% van onze voedingsgewassen. Bovendien zorgen ze door de bestuiving van bloemen en planten voor de instandhouding van onze omgeving. Honingbijen zijn daardoor een goede indicator voor de directe leefomgeving.
 

Uit de hand gelopen hobby

Erik Dolstra, oprichter van Imkerij MeerBijen, is vier dagen in de week financial controller. Zijn vrije woensdag dag gebruikt hij, samen met de avonden en de weekenden, om voor zijn bijenvolken te zorgen. Een hobby die al snel uit de hand liep. “Toen studenten van de HAS mij vroegen om ze te begeleiden bij hun afstudeeropdracht verdubbelde mijn aantal bijenkasten en was het volgens instanties geen hobby meer. Ik moest me inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zo werd Imkerij MeerBijen opgericht. In datzelfde jaar kwam ik in contact met de General Manager van Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Zijn wens was om bijen te houden en de honing te gebruiken in de keuken. Dit is zo’n succes gebleken, dat nog veertien hotels dit idee hebben omarmt. Ook bedrijven waaronder C-Bèta toonden interesse in het plaatsen van bijenkasten. Dit levert mooie samenwerkingen op en geeft mij energie om mijn passie verder uit te bouwen.” 

Op https://www.meerbijen.nl/over/ staat het volledige interview met Erik Dolstra.