Aan Mark Halbmeijer (APTO Architects) is gevraagd een nieuw ontwerp te maken voor de oude boerderij. In mei 2018 is de locatie officieel heropend.
‘C-Bèta is in mijn visie een ‘organisch lab’. Een plek waar ondernemers kennis kunnen delen en nieuwe, circulaire productiemogelijkheden kunnen ontdekken. Een plek waar een actieve community van makers kan ontstaan. Dat is van essentieel belang om deze plek te laten groeien. Het is nog steeds veel te makkelijk om nieuwe producten aan te schaffen. Dat hebben wij bij de renovatie van de hoeve zelf ook gemerkt. Normaliter maken wij eerst een ontwerp en zoeken dan de materialen en technische innovaties erbij. Voor het ontwerp van C-Bèta waren we afhankelijk van de beperkte mogelijkheden in de markt en moesten we pionieren. Om succesvolle projecten te kunnen maken, moeten circulaire producten veel toegankelijker worden. De technische innovatie is er vaak al wel, maar ook op het gebied van contractvorming en financieringsstructuren is er nog een wereld te winnen. C-Bèta kan daarin een rol spelen door partijen te verbinden, te informeren en te inspireren. Want uitwisseling is een noodzakelijke voorwaarde om de circulaire economie vaart te geven.’
Materialen en toepassingen
Diverse materialen van toonaangevende leveranciers zijn gebruikt. Het streven was de meest hoge mate van circulariteit toepassen, dat was wel eens een uitdaging.
De volgende leveranciers hebben een bijdrage geleverd aan het voorhuis:
Het meubilair is geleverd door Ahrend (begane grond) en Drentea (eerste verdieping). De verf is afkomstig van Graphenstone. De entree is gemaakt van Ecoboard met een led-lichtlijst. De moswand in de keuken komt van Ahrend.
De infraroodpanelen van Degree-N. De pvc-vloertegels van Interface. Philips Lighting leverde de armaturen. De warmtepomp van Optima. Overal staan Lune afvalbakken. Het stalen kozijn is van ODS en de tegels bij de entree door Studio Wae. Ook in het evenementengedeelte zijn circulaire producten en diensten toegepast. De foto’s geven een kleine impressie.