Degree-n infrarood panelen in gerenoveerde loods

Deze week zijn in de bijna voltooide gerenoveerde loods van C-Bèta 66 infrarood verwarmingspanelen van Degree-n geïnstalleerd. In een circulair verbouwde loods past natuurlijk geen traditionele verwarming. Daarom is gekozen voor een duurzaam alternatief. Maar wat is infrarood eigenlijk? Wat is het verschil met de traditionele verwarming? Is het wel gezond? Hoe duurzaam zijn de panelen eigenlijk?

Van A tot Z duurzaam

Bas Huisman, Partner Degree-n: “Wij denken graag verantwoord na over alle keuzes die we maken. We geloven namelijk dat energieverbruik maar één kant op gaat: die van elektriciteit. Dat is op meerdere manieren duurzaam op te wekken en schoon te gebruiken. Daar zijn niet alleen onze producten op afgestemd, maar ook onze productie. We minimaliseren aanvoerlijnen over de hele breedte om vanaf stap 1 al uitstoot te beperken. Al onze producten zijn volledig cradle-to-cradle en volledig herbruikbaar. Ook wordt er geen plastic in onze producten gebruikt en zijn onze verpakkingen duurzaam geproduceerd. Verduurzaming hoeft wat ons betreft niet gepaard te gaan met verhoging van de energienota. Samen met onze partners werken wij continue aan oplossingen die bijdragen aan het milieu en de portemonnee.”

De infrarood warmtepanelen passen dus goed in de visie en ambitie van C-Bèta. In de loods zijn 44 stuks W200 en 22 stuks W300 panelen in de huurunits en toiletruimtes geïnstalleerd. Precies daar waar de behoefte aan warmtebehoefte het grootst is. Die warmtebehoefte is heel exact per unit berekend. Bij C-Bèta is de infraroodverwarming de enige verwarming, maar het is ook mogelijk om de panelen te combineren met andere soorten verwarming, dan wordt het een hybride oplossing.

Maar wat is infrarood eigenlijk?
Infrarood warmtepanelen verwarmen door middel van straling, vergelijkbaar met de straling die we voelen als de zon schijnt. Infrarood straling verwarmt massa in plaats van lucht. Objecten in de ruimte absorberen de straling waardoor deze objecten opwarmen en vervolgens deze warmte weer afgeven aan de omgeving. De langgolvige infraroodstralen, zogenaamde C-stralen, worden door het oppervlak van de huid geabsorbeerd, maar dringen niet diep binnen. Ze hebben daarom geen negatieve effecten op mensen. De Degree-n panelen kunnen met weinig elektrische input een comfortabele temperatuur leveren. Een bijkomend voordeel van infrarood verwarmingspanelen is het schimmeldodende en vochtwerende aspect. De behaalde besparing ten opzichte van een traditionele gasaansluiting is behoorlijk. 

Wat is het verschil tussen traditionele verwarming (convectie) en infraroodverwarming?

Convectieverwarming verwarmt de lucht, terwijl infraroodverwarming alle voorwerpen en oppervlakken (vloer, muren, meubels, etc.) in de ruimte verwarmt door middel van infraroodstraling. Deze items nemen de warmte op en geven het op hun beurt gelijkmatig af aan de lucht in de ruimte. Dit proces zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat, vermindert circuleren van stof en maakt de lucht tevens minder droog. Ook is deze manier van verwarmen veel minder gevoelig voor kou bij tocht (de warmte zit immers in de objecten en niet in de lucht).

Samenwerking in optima forma

Bas: “Elke bouw of verbouw en elk gebouw is anders en vraagt specifieke uitdagingen. Voor ons zit de sleutel altijd in samenwerken met de diverse stakeholders en partners om te komen tot een optimale oplossing. Bij de loods was de isolatie een belangrijk onderdeel. Gelukkig hebben we daarin een goede samenwerking met DOOR Architecten en Heembouw gevonden.” De warmtepanelen passen qua vormgeving exact bij de verlichtingspanelen van Vital Places (waarover in een later bericht meer). Dit is met zorg door DOOR Architecten op elkaar afgestemd. De panelen zijn om-en-om gemonteerd waardoor er een rustige eenheid ontstaat.

Bas: “We zijn ook al sinds de opening van de hoeve in 2018 exposant van C-Bèta. Het is goed om met de verschillende partijen te sparren over de mogelijk- en onmogelijkheden. Mooi om met elkaar aan project te werken waar duurzaamheid zo hoog in het vaandel staat. Een beter uithangbord kan je niet hebben.”

Over Degree-n

Degree-n is een 100% Nederlandse fabrikant van infrarood warmtepanelen. In 2016 opgericht en begin 2019 door het huidige management overgenomen. In datzelfde jaar verhuisde het bedrijf naar een nieuwe locatie in Breukelen. Uiteraard een pand zonder gasaansluiting maar voorzien van infraroodverwarming. Samen met de zonnepanelen op het dak draait de verwarming volledig kosten neutraal. Niets voor niets, want het bedrijf heeft een focus op het verduurzamen van gebouwen door infraroodverwarmingspanelen. Dat doen ze met 8 FTE op kantoor, en 10 FTE in de productie. De productie is uitbesteed aan de Tomin groep. Een organisatie waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nog een duurzaam onderdeel van het partnerbedrijf van C-Bèta.