12 April 2023: SHARE Meets – Circular Plastics Solutions

Share Event

Circular Plastics heeft diverse duurzame circulaire verpakkings- en transportoplossingen ontwikkeld. Ze wonnen de SHARE AWARD 2022 omdat ze met minder milieubelasting en minder eenmalig gebruik van schaarse grondstoffen een imposante bijdrage leveren aan het verkleinen van de CO2 voetafdruk. Door een Europees dekkend systeem van inzameling en moderne technieken garanderen ze een continu recyclen en hergebruik van kunststof in een gesloten kringloop. Om dit grootschalig aan te pakken zijn sterke partners nodig. Zij maken de omslag mogelijk naar een circulaire economie. Hiervoor is in 2019 Circular Plastics Alliance opgericht.

Programma
14.30

Ontvangst bij C-Bèta.
15.00 Welkom moderator Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok.

15.05 Gesprek met Henk Kras jr. directeur Circular Plastics.
Circular Plastics staat voor 100% duurzame gerecyclede kunststoffen binnen een gesloten kringloop. Henk Kras is de derde generatie Kras van familiebedrijf Kras Recycling uit Volendam en mededirecteur van Circular Plastics. Vanuit de behoefte om te verbinden en samen met partners duurzaamheid te stimuleren startte in 2019 de Circular Plastics Alliance. Deze alliantie werkt met strategische partners aan de transitie naar een duurzame wereld. Circulair ondernemen, het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen is belangrijker dan ooit. Veel bedrijven zijn zich van die noodzaak bewust. Ze maken van hun logistieke keten een gesloten kringloop en verkleinen hun CO2-voetafdruk. Maar hoe pak je dat op een goede manier aan? Waar behaal je de winst? Welke succesvolle cases zijn er?

15.25 Deelsessies in carrousel met cases van Circular Plastics Alliance Partners.

1) Lamme Textile Management, COO Johan Cornelissen.

Case: 100% plastic recycling voor KLM en Schiphol.
Wat ooit begon als een eenvoudige handwasserij in Loosdrecht groeide uit tot een professionele internationale textiel wasserij. Met name voor de luchtvaart en hospitality. Duurzaamheid is belangrijk voor Lamme Textile Management. Samen met Circular Plastics is een pilot opgezet met gerecyclede folie en wordt onderzoek gedaan naar nieuwe producten vanuit de ‘non woven’ afvalmaterialen. COO Johan Cornelissen vertelt over de aanpak en meest recente uitkomsten van dit onderzoek, waaronder de recycle mogelijkheden voor plastic in de luchtvaart en kansen voor uitbreiding naar andere luchthavens maar ook naar andere klanten van Schiphol en andere producten.

2) Flow Products International, Erik van Vliet, Senior Project Manager & New Business.
Case: Circulaire sportvelden. 100% gerecycled materiaal, made in Holland.
Flow Products realiseert de ontwikkeling en productie van nieuwe kunststof producten. Ze hebben een fabriek in Nederland en een kantoor in China. De hoofdvestiging zit op het Airport Business Park in Lijnden. Als ontwikkelpartij én producent streven ze naar een circulaire economie en zetten gerecycled kunststof in waar de toepassing het toelaat. Dat doen ze door innovatief te ontwerpen, duurzaam te produceren en te adviseren over slim (her)gebruik. Eén voorbeeld is de 100% gerecyclede pion voor sportvelden. Afgedankte pionnen worden retour genomen en weer verwerkt tot grondstof om nieuwe pionnen van te maken. Erik van Vliet vertelt over het opzetten van duurzame productieketens.

3) Koninklijke Paardekooper Group, John van Berkel, directeur Global Pack BV.
Case: de Circularbag® en Recy® lijn.
Koninklijke Paardekooper Group is wereldmarktleider verpakkingsoplossingen voor de bloemen- en plantenbranche. Als familiebedrijf vinden ze het belangrijk bij te dragen aan een betere wereld. Ambitie is om dé duurzame verpakkingsvoorloper in Europa te worden. De afgelopen jaren zijn er diverse doorbraken in duurzaam verpakken in de sierteeltsector gerealiseerd die in de prijzen vielen. Een voorbeeld is de Circularbag®. Met deze afvalzak recyclen bloemenverwerkers plastic afval op een duurzame manier. Van het granulaat worden gerecyclede bloemenhoezen gemaakt. Deze Recy® lijn is perfect voor sierteeltklanten die willen voldoen aan (toekomstige) wetgeving waarin gerecyclede content een vereiste wordt. John van Berkel vertelt hoe Koninklijke Paardekooper Group dankzij recycling haar klanten kan voorzien van duurzamere verpakkingsoplossingen.

16.25 Gesprek met Youri Kroeze en Ezra Koldenhof van Circlefied.
Soms is de jury van de SHARE AWARD zo onder de indruk van de duurzame inspanningen dat zij een eervolle vermelding toekent. Dat was het geval bij Circlefied. Deze circulaire ontwerp- en productiestudio zit op het Airport Business Park Lijnden. Zij ontwikkelden een productietechniek waarmee kunststof afval wordt samengesmolten tot plaatmateriaal. Kunststof is een van de meest gebruikte grondstoffen in de wereldwijde massaproductie. Circlefied recycled een deel van deze gigantische afvalstroom door het in eigen huis te verwerken tot uniek seriematig plaatmateriaal. Maar kunststof is niet het enige materiaal dat Circlefied bewerkt. Veelal worden nieuwe materialen getest op zogeheten laboratorium persen, ideaal voor de eerste stappen maar vaak klein in formaat. Welke oplossingen hebben ze ontwikkeld? Hoe zet je stappen richting een circulair verdienmodel? Ontdek wat nodig is om reststromen te upcyclen.

16.40 Interactieve sessie Circular Plastics Academy met Rein Hintzen, oprichter Horizonteer.
De Circular Plastics Academy is een initiatief van Circular Plastics met Horizonteer. Het helpt bedrijven richting circulaire economie. Op een manier die goed is voor het milieu én waarmee het bedrijf geld bespaart. Ze kijken mee naar bedrijfsprocessen en onderzoeken wat goed gaat. En wat beter kan bij afval- en materiaalstromen. Rein Hintzen vertelt over de 3-stappen methode om bedrijven op weg te helpen. Ook gaat hij met de ondernemers in de zaal concreet aan de slag in een interactieve sessie. Waar liggen kansen? Wat kan je doen om al het verpakkingsafval van jouw bedrijf te hergebruiken? Je krijgt nieuw inzicht in de afvalproductie en slimme oplossingen en advies over bedrijfsprocessen en verbeterpunten om de circulariteit van je bedrijf stap voor stap te verbeteren.

17.00 Afronding door moderator Margo Spek. Aansluitend netwerkborrel.

18.00 Einde.
Locatie
C-Béta de circulair gerenoveerde oude hoeve uit 1855, Dreamstreet 10, Hoofddorp.

Aanmelden
Wilt u ons laten weten of u komt via deze link. Na aanmelding ontvangt u kort voor de bijeenkomst een bevestiging met verdere informatie.

Graag tot ziens in onze inspirerende Hoeve tijdens SHARE Meets op 12 april!

Inspireer, informeer, presenter, vier of verbind. Bij C-Bèta maakt jouw evenement zeker impact.

Bij C-Bèta vinden we het belangrijk dat alles tot in de puntjes geregeld is. Wij helpen organisaties en mensen om op een indrukwekkende manier te verbinden.  We verzorgen jouw bijeenkomst tot in de puntjes. Tel hier de bijzondere, historische en circulaire Hoeve bij op en je hebt de formule voor een succesvolle bijeenkomst. 

 Vind je het prettig voorafgaand aan het reserveren telefonisch of per mail te overleggen? Wij staan voor je klaar. Telefonisch via 023 – 205 24 51 of via een mail naar events@cbeta.nl. C-Bèta bezoeken voor een rondleiding, het bekijken van de Hoeve, extra informatie of overleg kan natuurlijk ook. Wij ontvangen je graag om alle mogelijkheden door te spreken.

Tot snel in onze inspirerende Hoeve

#sharemeets #circulaireeconomie #gemeentehaarlemmermeer