Storytelling

Als je rondloopt in de loods van C-Bèta heb je het gevoel dat je in een bijzondere omgeving rondloopt. De sfeer die het uitademt is uniek. Je voelt de historie, maar ziet ‘nieuw’. Maar veel van dat ‘nieuw’ is niet nieuw. De loods is immers zo circulair mogelijk gerenoveerd. Dat betekent dat veel materialen die zijn gebruikt, in C-Bèta een tweede leven hebben gekregen.

Hieronder een overzicht van deze bijna ‘onzichtbare’ materialen:

Oude kozijnen
Om de bestaande kozijnen van de loods te herstellen, is gebruik gemaakt van de kozijnen die zijn vrijgekomen bij de sloop van de verwijderde buitengevel van de loods.

Pantry en pitchmeubel
De pantry is afkomstig van het Centre Court in Den Haag dat werd gerenoveerd. De pantry heeft in C-Bèta een tweede leven gekregen. Het pitchmeubel, waarin de pantry is opgenomen, is gemaakt met lokaal hout uit het Amsterdamse Bos.

Deuren en kozijnen
De 22 kozijnen en deuren die toegang geven tot de units komen uit het Centre Court in Den Haag dat werd gerenoveerd. In C-Bèta kunnen ze nog jaren mee.

Nieuwe kozijnen
De nieuwe kozijnen in de ramenwand en de ramen in de units zijn door WEBO van circulair hout gemaakt. Hout dat in de nieuwe kozijnen een tweede leven heeft gekregen.

Tussenwand
De balken en de beplating, aan de zijde van de bedrijfsruimte, van de tussenwand zijn afkomstig van een gesloopt kantoortje van een logistiek bedrijf op Schiphol.

Ramenwand
De 67 ramen van de ramenwanden in de loods komen van Het Arsenaal in Leiden dat werd gerenoveerd. Ze hebben in C-Bèta een karakteristieke plaats gekregen. De balken komen van het voormalige bedrijfspand van Aweta in Nootdorp.

Sanitair
De wastafels en toiletpotten zijn afkomstig van een bedrijf in tweedehands bouwmaterialen.

Spanten
Alle stalen spanten van de oude loods zijn bestaand. De extra benodigde spant is afkomstig van een bedrijf in metaalbewerking.

Trappen
Alle trappen in de loods zijn afkomstig van metaalbewerkingsdrijf dat deze trappen op de ‘tweedehands bouwmarkt’  heeft gevonden. De trappen zijn waar nodig op maat gemaakt.

Vloeren
De vloeren op de begane grond in de units zijn geïsoleerd met afgekeurde of B-keuze sandwichpanelen.

Constructie
De constructie van alle huurunits is van Skellet, een staalconstructiesysteem dat volledig demontabel is bij een eventueel hergebruik.

Tussenwand
Eén zijde van de tussenwand is gemaakt van Qualireck TG: gemaakt van 100% herwonnen hout: 90% hergebruikt, aangevuld met 10% resthout.

Groen
De ‘circulaire’ planten in de loods komen van Circular Green. De planten komen van plekken waar ze weg moeten, omdat er geen plek meer voor is, het bedrijf gaat verhuizen of er een ander bedrijf komt. Circular Green zet deze planten als tussenstop bij maatschappelijke organisaties zoals scholen en verzamelgebouwen. Zo voorkomen ze verspilling en blijft de waarde van de plant behouden en benut.