Bij de entree van C-Bèta aan de Dreamstreet op Schiphol Trade Park staat sinds deze week een natuurzuil met een hoogte van 4,50 meter, en een omtrek van 1,5 x 1,5 meter. De zuil past in de duurzaamheidsambities van C-Bèta en in de ecologische visie van Schiphol Trade Park in het bijzonder.
De natuurzuil, geplaatst op hergebruikte steltonplaten, biedt ‘huisvesting’ aan een aantal diersoorten die ook in de gefaseerde ecologische structuur van Schiphol Trade Park terugkomt. Zo zijn er twee insectenhotels, opgebouwd uit rond (snoei)hout. De punt van de zuil moet daarom op het zuiden gericht staan, zodat beide zijdes enkele uren zon per dag hebben, een voorkeur van insecten. Boven de insectenhotels zijn nestkasten voor vleermuizen geplaatst, waarmee een aansluiting ontstaat met de al eerder geplaatste nestkasten op C-Bèta. Aan de andere bovenzijden zijn nestkastjes voor met name koloniebroeders als mussen en mezen bevestigd. Onder de dakrand zijn rondom nestkastjes voor huiszwaluwen aangebracht. De bovenzijde van de natuurzuil heeft een sedumdak dat ook water opvangt en vasthoudt.
De natuurzuil is door Van Schagen Routing Solutions ontwikkeld, geïnspireerd door een uitgeschreven prijsvraag in het verleden door de provincie Noord-Holland om meer natuur (terug) te brengen op bedrijventerreinen. Een verlaten dok in Amsterdam won de prijs door in elke kier en richel nestkastjes en mosranden aan te brengen. Van Schagen Routing Solutions, expert in bewegwijzering van bedrijven zowel binnen als buiten, ontwikkelde de natuurzuil als ecologische signing. Corné Duivenvoorden, directeur Van Schagen Routing Solutions: “We brengen met de natuurzuil de natuur terug. Een mooi voorbeeld van dubbel ruimtegebruik.”
De zuil bij C-Bèta is de tweede zuil die geplaatst is; de eerste zuil staat bij Air Products op bedrijvenpark PolanenPark in Halfweg, net als Schiphol Trade Park ook een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar SADC.