Wat is jouw houvast in deze tijd?

Corona, Covid19, mondkapjes, lockdown, 1,5 meter, thuiswerken, horeca gesloten………..Pffffffff wat zijn we er klaar mee!!  Jij nog niet? O gelukkig! Dan hoop ik dat je de rust ervaart en geniet van al het positiefs om je heen. Gewoon eigenlijk: back to basic. Als iemand mij zou vragen: hoe ervaar je zelf deze tijd? Dan zou ik het volgende vertellen…

Wat een bizarre tijd. Waarbij we noodgedwongen pas op de plaats moeten maken. En leren te accepteren dat er plotseling toch echt verandering kan komen in de altijd maar doorgroeiende lineaire economie.

Jaren geleden vroeg ik mij af: Hoe kan het dat er altijd maar geplust moet worden. Dit jaar X% omzetgroei ten opzichte van het jaar ervoor. Kan dit altijd maar doorgaan dacht ik toen? Tja het zal wel! Ik wist niet beter. En al die mooie spullen die we maken dan? We gebruiken ze soms lang, maar tegenwoordig steeds korter. Want dan is het stuk of uit de mode. Repareren kan niet of is te duur geworden. Het werd steeds meer normaal om weg te gooien en nieuw te kopen. Dat was voordeliger, simpeler, leuker: want dan kon je iets nieuws kopen, en daardoor goed voor de economie.

Ik deed er jaren aan mee. Totdat ik het besef kreeg dat ik de meest mooie dingen stond weg te gooien. Vanuit mijn werk als interieurstyliste ging ik juist die materialen steeds meer koesteren. Ik werd voor gek verklaard zelfs. Het was lachwekkend wat ik soms in mijn oude karretje van hot naar her versleepte.

Mijn passie voor ongebruikte, veelal alleen show materialen, knipresten, afgekeurde partijen werd alleen maar groter. Heb je wel eens goed naar die materialen gekeken? Vaak zit er een gouden randje aan. Niet alleen zichtbaar, maar ook onzichtbaar. Want als je weet hoeveel geld er omgaat in de aanschaf van deze materialen, dan besef je dat het een kostbare aangelegenheid is. Bij de aanschaf van een gordijnstaal en behangboek, moet je al gauw denken aan € 50-100 per stuk. En één is geen. Dus worden er gemiddeld honderd aangeschaft per winkel. In 2015 waren er meer dan 10.000 woonwinkels in Nederland, waarvan de helft gespecialiseerd is in stof en behang (bron: InRetail)

Waarom noem ik gordijnstof en behang? Van jongs af aan ben ik gek op kleur, stof, knippen en plakken en maken. En dan vooral iets maken wat een functie heeft. Ook het vermaken van dingen zit gewoon in het bloed denk ik. Waarom moet iets wat goed en fijn is weggegooid worden? Is het te repareren? Is het aan te passen? Is het te moderniseren? Want daar ligt voor mij de uitdaging. Ik hou ervan om van niets, iets te maken. Daarom zie ik in die gouden pareltjes veel meer dan alleen afval. En wil ik het upgraden naar platina.

In tijden van Corona merk ik dat er andere behoeftes ontstaan. Samen zijn en het mooie van het leven terug gaan zien is belangrijker geworden dan we hadden kunnen bedenken. Hebben we dit voorbij geraced? Ik weet het niet precies. Wat ik wel weet is dat dit voor mij persoonlijk geldt. En dat is de reden dat ik steeds meer waarde ben gaan hechten aan het leven vieren. Waarbij ik happy word om afval terug te brengen in het interieur. Op een dusdanige manier dat het past bij de huidige trends en een verhaal vertelt. En op die manier ook een voorbeeld mag zijn voor anderen. Mijn missie is om partijen te verbinden. Groot, klein, jong, oud. Leer eens anders kijken naar waar we mee bezig zijn. En geniet ook van de gouden pareltjes die worden vermaakt naar platina items.

Ervaar je deze periode ook als onzeker, doelloos, eindeloos? Laten we proberen samen vooruit te gaan kijken. Dit zou wel eens een periode kunnen zijn die gewoon nodig is. Wat heeft jouw bedrijf voor afvalstroom die we kunnen upcyclen tot unieke interieur items? Is er is jouw eigen interieur iets wat je in een nieuw jasje wilt steken? Waarom een plastic wegwerp slinger bij een feestje i.p.v. een blijvende en gepersonaliseerde gemaakt van ‘’afval’’ behang? Wil je straks ook je personeel weer verbinden door middel van creatieve workshop in combinatie met een gezellige lunch of borrel?

Zodra dit allemaal weer mag en kan willen we er klaar voor zijn. Daarom is No Waste decoration juist nu bezig met het verbinden van belanghebbende partijen, en het maken van mooie interieur items ontstaan uit die gouden pareltjes.

Want dat is mijn houvast in deze periode.

Creatieve en hartelijke groet, Monique. No Waste decoration